18 Oct 2024
În zilele de 16 și 17 octombrie 2024, Ministrul Educației, Ligia Deca, a participat la Săptămâna Mondială a Francofoniei Științifice, ale cărei activități s-au desfășurat în Toulouse (Franța), cu participarea a peste 30 de state membre ale Agenției Universitare a Francofoniei.
Informații de context
Săptămâna Mondială a Francofoniei Științifice a fost organizată de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), ce reunește peste 1000 de instituții membre, din mai mult de 120 de țări de pe cele cinci continente. 149 dintre instituțiile membre sunt în Europa Centrală și Orientală, iar 47 dintre acestea, în România. AUF acordă importanță constituirii de rețele de studenți şi cercetători francofoni la nivelul regiunii, precum şi extinderii colaborărilor către alte regiuni pentru crearea unui Spațiu Universitar Francofon și digitalizarea acestuia.
Ministrul Educației a transmis, în intervenția din deschiderea oficială a Conferinței Francofoniei Științifice, în calitate de reprezentant al miniștrilor educației din Europa Centrală și Orientală, că este nevoie ca demersurile pentru susținerea mobilităților internaționale să continue - pentru valoarea lor academică, pentru a sprijini inserția pe piața muncii și, nu în ultimul rând, pentru a susține și a adera la valorile francofoniei.
România va continua să susțină internaționalizarea învățământului superior din spațiul francofon, aspect reiterat de Ministrul român al Educației în intervenția din cadrul Conferinței Miniștrilor pentru învățământ superior și cercetare din spațiul francofon.
Dat fiind rolul important al Francofoniei Științifice și Universitare în sprijinirea mobilității academice, România s-a angajat să susțină Agenția Universitară a Francofoniei cu suma de 100.000 de euro anual, începând din 2025.
În țara noastră, procesul de internaționalizare este susținut deja prin acțiuni precum:
-
prezența a 47 de universități românești în Agenția Universitară a Francofoniei;
-
mobilitățile Erasmus+, care au depășit, în ultimii zece ani, 77.000 de mobilități din România și 40.000 de mobilități către România, cu o creștere semnificativă în ultimii ani;
-
prezența a 21 de universități românești în Alianțe Europene ale Universităților;
-
bursele de cercetare „Eugen Ionescu”, cu peste 1.200 de beneficiari, de la înființarea lor;
-
existența a mai mult de 100 de programe de studii în limba franceză, în universitățile românești, dezvoltate datorită colaborării bilaterale cu Franța și cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei - atractivitatea acestor programe a făcut ca numărul studenților să depășească 4.500, ceea ce plasează România pe primul loc în Europa Centrală și Orientală;
-
Programul Național „Study in Romania”, prevăzut de noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023.
În același context al Conferinței Ministeriale a fost prezentat PIMEF (Programme International de Mobilité et d’Employabilité Francophone - Programul Internațional de Mobilitate și Angajabilitate Francofonă), un instrument important pentru mobilitatea academică francofonă. PIMEF va demara în anul 2025 cu faza de pilotare și reprezintă operaționalizarea unui sistem de mobilități destinate tinerilor din spațiul francofon, având ca prioritate transferul de competențe între țări și instituții de învățământ superior din spațiul francofon.
În intervenția sa, Ministrul Educației a subliniat că este necesară elaborarea unui Ghid de bune practici pentru mobilitățile universităților participante, pentru a identifica cele mai bune soluții privind recunoașterea studiilor în spațiul francofon.
Ministrul Ligia Deca a reliefat, de asemenea, faptul că mobilitatea francofonă internațională trebuie să fie susținută de timpuriu. Studiul limbii franceze în școală, evaluarea competentelor la două limbi străine în cadrul bacalaureatului, așa cum este prevăzut în noua Lege a învățământului preuniversitar nr. 198/2023, sunt instrumente care oferă elevilor premisele unei mobilități academice reușite.
Ministrul Educației, Ligia Deca:
„România este un exemplu de bune practici în spațiul francofon. Vom continua eforturile pentru ca țara noastră să rămână un reper în domeniul internaționalizării în spațiul francofon.
Sunt mândră că țara noastră este reprezentată în rețeaua universitară francofonă din regiune prin 47 de universități, aproape o treime din totalul universităților din Europa Centrală și Orientală. Voi sprijini, împreună cu partenerii noștri, demersurile de a oferi studenților spații interconectate, pentru a facilita inserția profesională pe piața muncii.
Felicit Agenția Universitară a Francofoniei pentru că a reunit, în această săptămână, reprezentanți ai țărilor francofone care pot sa întărească diplomația științifică și să contribuie la atingerea obiectivelor științifice și economice ale Francofoniei instituționale!”
BIROUL DE PRESĂ
Etichete:
comunicate de presăCategorie:
Comunicate de presă(Feed generated with
FetchRSS)