Eşti aici

Noutăți ME

Subscribe to Flux Noutăți ME Noutăți ME
Ministerul Educației - noutăți
Actualizat: în urmă cu 1 oră 3 minute

Pentru al doilea an la rând, România este parte din raportul anual OCDE „Education at a Glance 2024”, lansat astăzi, 10 septembr...

10 Septembrie 2024 - 2:41pm
Data publicării: 10.09.2024

Ministerul Educației și Universitatea din București au organizat astăzi, 10 septembrie 2024, în cadrul lansării globale a publicației Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) - Education at a Glance (EaG 2024), evenimentul național de lansare a acestei publicații în România. Ediția din acest an are ca temă Echitatea în educație.

Au participat Corinne Heckman, Programme Manager al OCDE Education and Skills Directorate, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, și prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector al Universității din București pentru Proiecte de dezvoltare, Învățare continuă și Infrastructură educațională și profesor de politici publice și cercetare în educație.

Publicațiile OCDE sunt o sursă foarte importantă de date comparative pentru fundamentarea politicilor publice. Ediția de anul acesta a raportului Education at a Glance 2024 ne confirmă necesitatea burselor sociale și de reziliență, ne arată importanța programului «Primul student în familie» și ne fundamentează eforturile de extindere a rețelei de creșe și grădinițe. Am convingerea că valorile indicatorilor de calitate și echitate ai României vor continua să se îmbunătățească, peste 3-5 ani se vor vedea rezultate aplicării noilor legi ale educației și progresul țării noastre”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Deși nivelul de educație și rezultatele pe piața muncii s-au îmbunătățit în multe țări OCDE, constatările din raportul din acest an arată că rămân provocări. Extinderea accesului la educație și a calității acesteia va permite țărilor să valorifice potențialul neexploatat al grupurilor subreprezentate în beneficiul societăților și economiilor lor. De asemenea, va contribui la asigurarea faptului că elevii proveniți din familii vulnerabile pot recupera decalajul și sunt dotați cu instrumentele și competențele necesare pentru a se adapta la nevoile în continuă evoluție ale pieței muncii.

Cea mai recentă ediție a publicației noastre Education at a Glance oferă recomandări factorilor de decizie politică pentru a contribui la îmbunătățirea egalității în ceea ce privește oportunitățile educaționale prin îmbunătățirea accesului la educație timpurie de înaltă calitate, soluționarea problemei lipsei de cadre didactice și o mai bună aliniere a sistemelor educaționale la nevoile pieței muncii”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.

Education at a Glance (EAG) reprezintă cea mai autoritară sursă de informații exacte și relevante despre starea educației în cele 38 de state membre OCDE și o serie de țări partenere. Cu peste 120 de diagrame și 180 de tabele, indicatorii săi acoperă rezultatele și impactul învățării asupra rezultatelor economice și sociale, resursele financiare și umane investite în educație, accesul la educație, participarea și progresul, precum și mediul de învățare și organizarea școlilor. 

Resurse

Înregistrarea evenimentului este disponibilă aici.

Etichetă : OCDEEaG2024noutăți

(Feed generated with FetchRSS)

S-a lansat apelul competitiv de proiecte PNRR „Program național de leadership și management educațional”

2 Septembrie 2024 - 5:01pm
Data publicării: 02.09.2024

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), lansează apelul competitiv de proiecte „Program național de leadership și management educațional” în cadrul Reformei 7. Reforma guvernanței sistemului de învățământ preuniversitar și profesionalizarea managementului.

Documentele aferente acestui apel sunt disponibile mai jos:

 

Sunt eligibile parteneriate între:

1) Instituții care pot elabora și derula, conform prevederilor statutare proprii, un program de formare continuă pentru managerii și inspectorii școlari cu funcții de conducere, respectiv instituții de învățământ superior de stat sau particulare, acreditate (facultăți și departamente cu rol în formarea cadrelor didactice),

2) Furnizori publici sau privați de formare continuă, care pot dovedi cel puțin 5 ani experiență în organizarea de programe de formare de competențe manageriale și leadership,

3) Casele Corpului Didactic (CCD). 

Aceștia pot aplica individual sau în parteneriate alcătuite din entitățile enumerate anterior.

Fiecare solicitant eligibil/parteneriat poate depune un proiect care să cuprindă fie ambele programe de formare (la nivel de unitate de învățământ și la nivel de inspectorat școlar județean), fie doar unul dintre cele două programe de formare, în funcție de nivelul de expertiză al acestuia.

Casele Corpului Didactic (CCD) pot aplica doar pentru programul de formare dedicat grupului*țintă din cadrul unităților de învățământ (astfel, CCD-urile pot forma exclusiv personalul implicat în managementul unităților de învățământ preuniversitar).

Alocarea financiară pentru apelul de proiecte este de 15 milioane euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA.

Bugetul proiectului va fi calculat pe baza unui cost de tip unitar/tip servicii de formare, astfel: 1500 euro/persoană formată. În baza acestui cost va fi calculat bugetul maxim al proiectului.

Bugetul va fi distribuit între parteneri în funcție de specificul programului pilotat, fără a depăși valoarea maximă a finanțării unui proiect implementat în parteneriat în cazul prezentului apel, respectiv 1.500.000 euro/proiect, corespunzând unui grup-țintă de minimum 1000 de persoane.

Proiectele se depun exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, disponibilă AICI.

Data de deschidere a platformei informatice: 3 septembrie 2024, ora 09:00.

Data-limită de depunere a proiectelor: 9 octombrie  2024, ora 17:00.

Etichetă : apel PNRRlansare apel PNRRprogram formare managerileadershipmanagement educaționalnoutăți

(Feed generated with FetchRSS)

Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar „Împreună prindem curaj” - ediția 2024

30 August 2024 - 3:47pm
Data publicării: 30.08.2024

Ministerul Educației lansează și în acest an invitația unităților de învățământ preuniversitar de a obține finanțare pentru activități menite să asigure un climat de siguranță în mediul școlar.

Acestea pot fi derulate sub egida programului de prevenire și combatere a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar „Împreună prindem curaj”.

Pentru anul școlar 2024-2025, este alocată o sumă de peste 3 milioane de lei, pentru cel puțin 360 de școli, 30.000 de elevi și 10.000 de părinți.

Proiectele selectate de CJRAE/CMBRAE vor putea primi o finanțare totală de până la 5.000 de lei. În implementarea acestora, este recomandată colaborarea cu organizații nonguvernamentale și/sau instituții publice.

Bugetul total al programului este alocat de Ministerului Educației prin Mecanismul național de susținere a prevenirii criminalității gestionat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. 

Mai multe informații privind condițiile de participare, criteriile de selecție, precum și calendarul programului pot fi regăsite în ordinul de ministru care aprobă desfășurarea acestui program, precum și în secțiunea dedicată combaterii violenței în mediul școlar.

Etichetă : Împreună prindem curajantiviolențănoutăți

(Feed generated with FetchRSS)

Lansarea apelului competitiv de proiecte „Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricol”

26 August 2024 - 10:41pm

Ministerul Educației lansează apelul competitiv de proiecte „Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricolîn cadrul Reformei 7 - Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământ tehnic superior

Documentele aferente lansării acestui apel sunt disponibile mai jos:

Solicitanții eligibili care pot depune cereri de finanțare sunt instituțiile de învățământ superior de științe agronomice și medicină veterinară/științele vieții, acreditate (de stat și private).

Solicitantul trebuie să detalieze în cererea de finanțare resursele utilizate pentru organizarea programului de formare propus, respectiv numărul de formatori cu expertiză în domeniul relevant, implicați în derularea programului de formare.

Alocarea financiară este de 600.000 euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA.

Data de deschidere a platformei informatice este 27 august 2024, ora 09:00.

Data-limită de depunere a proiectelor: 30 septembrie 2024, ora 17:00. 

Adresă-suport e-mail: consultare.pnrr@edu.gov.ro

Etichete: apel PNRRlansare apel PNRRformare profesori licee agricolenoutățiData publicării: Luni, 26 August, 2024

(Feed generated with FetchRSS)

A fost lansat apelul „Dotarea cu laboratoare de informatică și ateliere de practică a unităţilor de învăţământ din rețeaua învăț...

12 August 2024 - 11:35pm
Data publicării: 12.08.2024

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), lansează apelul competitiv de proiecte „Dotarea cu laboratoare de informatică și ateliere de practică a unităților de învățământ din rețeaua învățământului profesional și tehnic”.

Documentele aferente acestui apel sunt disponibile mai jos:

Alocarea financiară este de 45 de milioane de euro, valoare eligibilă PNRR.

Beneficiarii apelului de proiecte sunt unitățile de învățământ de stat din rețeaua IPT, cu excepția celor celor cu profil agricol aprobate prin Ordinul nr. 6.459/359/2022 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului educației naționale și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 4.215/296/2019 pentru aprobarea listei liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precum și toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale Municipiului București și județe).

În cadrul prezentului apel, proiectele se depun exclusiv online, prin platforma electronică UDiManagerîn perioada 12 august 2024 - 27 septembrie 2024 (ora 16:00).

Platforma va fi disponibilă începând cu data de 20 august. 

Potențialii beneficiari ai apelului pot trimite întrebări legate de depunerea cererilor de finanțare la adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro.

Etichetă : apel PNRRlaboratoare informatică școli IPTnoutăți

(Feed generated with FetchRSS)